Tummy time waarom zo belangrijk?

Op de afbeelding is te zien wat er wordt gestimuleerd tijdens Tummy Time. En waarom dit zo belangrijk is.

Tummy Time (buiktijd), waarom is dat zo belangrijk? En hoe lang kan ik een baby op de buik laten liggen? En wat kun je doen als de baby niet op zijn buik wil liggen? Al deze vragen over Tummy Time worden beantwoord in deze blog.

 

Wat is Tummy Time?

Tummy Time is de tijd dat een baby op zijn buik ligt, terwijl hij wakker is. Tijdens Tummy Time leert een baby zijn hoofd op te tillen en zichzelf op te drukken. Het zijn de eerste kleine stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Artsen en kinderfysiotherapeuten adviseren om zo vroeg mogelijk te beginnen met Tummy Time. Om te kunnen gaan zitten, tijgeren, kruipen, optrekken heeft een baby sterke spieren nodig. Deze spieren traint een baby voornamelijk tijdens Tummy Time oftewel buik tijd. Maar ook voorkomt of vermindert het een afgeplat hoofdje bij de baby. Het is dus belangrijk om elke dag tijd te nemen voor Tummy Time.

 

Hoe lang leg je een baby op de buik?

Leg een baby niet direct te lang op de buik maar bouw dit op. Probeer bijvoorbeeld een baby minimaal drie keer per dag even op de buik neer te leggen, tijdens de wakkere momenten. Doe dit als de baby geslapen heeft en de voeding is gezakt. Tummy Time kunt je doen vanaf de geboorte. Als een baby nog erg klein is, kan je bijvoorbeeld iedere keer als je de luier verschoont de baby een paar tellen op zijn buik leggen. De baby spant dan even de spieren aan, dit is zeker de eerste weken genoeg. Bouw de Tummy Time langzaam verder op. Houdt een baby dit drie keer per dag drie minuten vol? Dan wordt het tijd om langer op de buik te gaan liggen. Maak kleine sprongen van drie naar vijf minuten buiktijd per keer.

 

Wat als de baby niet op de buik wil liggen?

Veel baby's vinden op de buik liggen niet leuk, zeker niet in het begin. De spieren zijn nog niet sterk genoeg en het is hard werken voor de baby om zijn hoofd omhoog te houden. Belangrijk is dat je niet gaat pushen. Als de baby echt verdrietig wordt, dan is het even klaar. Probeer het later nog een keer. 

Wat ook helpt, is er samen een speel momentje van te maken. Ga bij de baby op de grond liggen. Door op de grond  te gaan liggen en een interessant speeltje neer te leggen, of door samen liedjes te zingen maak je het de baby makkelijker om  de Tummy Time vol te houden. En dit is niet alleen goed voor de ontwikkeling, maar ook voor het vertrouwen en goede hechting met jou als pedagogisch professional van de groep. Samen de Tummy Time leuk maken en rustig opbouwen, dat is belangrijk.